Válogass a legszebb utazások közül!

Dél-olasz vulkántúra

Tartson velünk a Dél-olasz vulkántúra utazásra! A kiutazás busszal történik. Az utazás időtartama 14 nap / 13 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 175.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Kiutazás:Busz
Turnusok: 14 nap / 13 éjszaka
Legjobb ár: 175.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2020.07.14 - 07.27

Dél-olasz vulkántúra leírás

Kívánságlistára teszem

A legrégibb autóbuszos utazásunk igazi klasszikus a maga nemében, de ma is rengeteg kalandot tartogat. Garancia erre Dél-Olaszország, Szicília, a fantasztikus Lipari-szigetek, valamint a működő vulkánok, amikre felkapaszkodunk. Bár a program gerincét a tűzhányók adják, ez az utazás mégis inkább egy rendkívül kalandos és változatos nyaralás, amely bepillantást enged a laza Dél-Olaszország életébe.

Részletes program

1. nap - Budapest - utazás Olaszország felé

 • Utazás: július 14-én délután 17:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Syma csarnoktól. A fővárost az M7-es autópályán hagyjuk el, majd a Ljubljna-Velence-Bologna-Róma útvonalon haladunk Nápoly felé. Az éjszakát utazással töltjük és csak benzinkutak parkolóiban állunk meg pihenni.

2. nap - Pompei

 • Pompei: a hosszas utazás után déli órákban érkezünk a Vezúv lábánál fekvő Pompei kisvárosába. Egy kempingben foglaljuk el a szállásunkat, ahol két éjszakát töltünk. Miután felállítottuk a sátrainkat és pihentünk egy keveset, felkeressük a közelben található Pompei romvárosát. Az ókori római települést a Vezúv puszította el 79-ben, amikor a tűzhányó kitörése során forrón izzó hamufelhő lepte be a város utcáit. A folyamat annyira gyors volt, hogy az ott élőknek nem volt menekvése. A Római Birodalom korabeli utcáin barangolva képet kaphatunk az 1. században élt emberek hétköznapjairól. Az épületek nagy része csodálatos állapotban maradt fent; némelyik még díszes falfestményeket is rejt. A látogatás után visszatérünk a kempingbe, ahol a nap hátralévő része a pihenésé.
 • Szállás: kemping.

3. nap - Pompei - Vezúv - Nápoly - Pompei

 • Vezúv: délelőtt a Nápoly mellett magasodó Vezúvra kirándulunk, amely Európa legpusztítóbb vulkánjának hírében áll. Ezt a címet az egykori Pompei és Herculaneum városok elpusztításáért érdemelte ki. Busszal utazunk a vulkán kráterének közelébe, ahonnan már csak pár perc gyaloglás a kráter széle. Beláthatunk a Vezúv ,,torkába", míg a másik oldalra tekintve Nápolyra és a tengerre nyílik remek kilátás. A túra nehézsége: (*).
 • Városnézés Nápolyban: leereszkedünk a Vezúvról, majd Nápoly belvárosáig utazunk, ahol a nap további részét töltjük. Körbenézünk a Népszavazás téren, amelyet a San Francesco di Paola templom, a Királyi Palota és az Európa legnagyobb operaházaként ismert Teatro San Carlo határol. Végigsétálunk a Nápoly egyik közlekedési ütőerének számító via Román, miközben bepillanthatunk a város kaotikus, zajos, élettel teli világába. A robogókon szágulduzó fiatalok, a sikátorok erkélyein ruhákat teregető asszonyok éppúgy hozzátartoznak a városképhez, mint a férfiak, akik a kávézókban múlatják az időt. Felvonóval közelítjük meg a Vomero-dombot, mert az itt található Castel Sant' Elmo erődből nagyszerű kilátás nyílik a városra, a Nápolyi-öbölre és a Vezúvra.
 • Pompei: késő délután visszautazunk a pompei kempingbe, ahol az éjszakát töltjük.
 • Szállás: kemping.

4. nap - Pompei - Messinai-szoros - Calatabiano

 • Utazás: reggel összepakoljuk a sátrainkat Pompei kempingjében és útnak indulunk Szicília felé. Délután érkezünk a Messinai-szoroshoz, amely az olasz szárazföld és Szicília között fekszik. A buszunkkal együtt kompra szállunk és a szoros túlpartján fekvő Messinába hajózunk. Szicíliába érkezvén ismét busszal utazunk tovább, de már nem sokáig. A célunk Calatabiano tengerparti kisvárosa.
 • Calatabiano: egy kellemes hangulatú kempingben foglaljuk el a szállásunkat három éjszakára.
 • Szállás: kemping.

5. nap - Calatabiano - Etna - Calatabiano

 • Utazás az Etnára: korán indulunk a mai gyalogtúrára, amelynek célja az Etna csúcsrégiója. Ehhez a buszunkkal körülbelül két órát utazunk az 1800 méteres magasságban épült Sapienza menedékházig, amit az Etna kitörései már többször fenyegettek.
 • Gyalogtúra a Filózófus házig: a túránk útvonalát befolyásolja az Etna aktuális működése, de a 3000 méter magasan épült apró menedékházig nagy valószínűséggel el fogunk jutni. A túra első szakaszát felvonóval tesszük meg, számítanunk kell azonban arra, hogy a felvonó nem mindig üzemel. A túra útvonala holdbéli tájakon, kietlen lávasivatagon vezet keresztül. Útközben több parazitakráter mellett is elhaladunk, amiket egészen közelről figyelhetünk meg. Néhol a meleg kőzetek repedései között kénes gázok szivárognak, közben egyre közelebb kerülünk az Etna tetején magasodó főkráterekhez.
 • Túra az Etna csúcsrégiójába: amennyiben az időjárási körülmények megfelelőek és a vulkáni működés is lehetővé teszi, egy hegyivezető kíséretében megközelítjük a 3300 m magasan található csúcskrátereket. Ez a túra fakultatív és a megvalósíthatósága a helyszínen dől el. Ha lehetőségünk nyílik a túrára, akkor bepillanthatunk az Etna főkrátereinek több száz méteres mélységébe.
 • Túra a Sapienza menedékházhoz: a már megismert útvonalon túrázunk vissza a Sapienza menedékház mellett parkoló buszunkhoz. Útközben egy kis kitérővel bepillanthatunk a Bove-völgy hatalmas kalderájába, és igénybe vehetjük a felvonót. Táv: 14 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, menetidő: 7-8 óra, a túra nehézsége: (***).
 • Calatabiano: az egész napos túra után lesz arra is időnk, hogy a kempingünk közelében ússzunk egyet a tengerben.
 • Szállás: kemping.

6. nap - Calatabiano - Taormina - Castelmola - Calatabiano

 • Taormina: ezen a napon Szicília legelbűvölőbb kisvárosával ismerkedünk meg. A buszunkkal Taormina közelében parkolunk le, ahonnan pár perc alatt besétálunk a városka központjába. Először a Görög Színházat keressük fel, Taormina legfontosabb nevezetességét, amit Csontváry is többször megfestett. A nézőtéren ülve a színpad mögött az Etnát láthatjuk. Ezután szabadprogram keretében fedezhetjük fel Taormina csillogó belvárosát. Az évszázados Corso Umbertót tündöklő épületek, templomok és elegáns paloták szegélyezik, ám az építészet mellett Taormina másik legfőbb látnivalója a főtérről nyíló panoráma. Egészen rendkívüli kilátás nyílik innen a tenger és az Etna irányába.
 • Castelmola: délután egy lépcsősoron Taormina fölé kapaszkodunk. Először egy sziklakápolnához és a város fellegvárához jutunk, ahonnan még jobb kilátás nyílik. Ezután Castelmola kisvárosa következik, amely teljesen más jellegű, mint Taormina. Kevesebb látnivaló és turista jellemzi, de van a városban egy meglepetés, ami miatt mindenképp megéri felkapaszkodni Castelmolába. A túra nehézsége: (*).
 • Taormina: az estét a városban töltjük, hiszen a szieszta után megelevenednek az utcák és megtelnek a vendéglátóhelyek. Érdemes megvacsorázni Taormina valamelyik kellemes éttermében. Az egész napos kirándulás után az esti órákban utazunk vissza Calatabiano kempingjébe.
 • Szállás: kemping.

7. nap - Calatabiano - Milazzo - Lipari-szigetek - Vulcano

 • Utazás: reggel elhagyjuk Calatabiano kempingjét és a Szicília északi partjai mentén fekvő Milazzo kikötőjébe utazunk. A parkolóban összepakoljuk a felszerelésünknek azt a részét, amit az ötnapos Lipari-szigetek kirándulásra magunkkal viszünk. Szükségünk lesz többek között sátorra, hálózsákra, derékaljra, tartalék meleg ruhára, esőkabátra és fejlámpára. A felszerelésünk többi részét a busz csomagtartójában hagyjuk, mivel a sofőreink és a buszunk Szicíliában maradnak.
 • Lipari-szigetek: Milazzóban felszállunk a Vulcano szigetére közlekedő hajóra és körülbelül másfél órát utazunk a Tirrén-tengeren. A 7 nagyobb tagból és több kisebb sziklaszirtből álló Lipari-szigetek mind vulkanikus eredetű, olyannyira, hogy szinte mindegyiken megfigyelhetőek különböző vulkanikus működések.
 • Vulcano: a kikötőből 10-15 perces gyaloglás után érkezünk a sziget hangulatos kempingjébe, ami az egyik strand szomszédságában épült. Összesen öt éjszakát töltünk itt sátrakban. A nap legmelegebb óráit strandolással érdemes eltölteni, de egyénileg felfedezhetjük a közeli iszapfürdőt is.
 • Gyalogtúra a Gran Cratere csúcsára: délután a Vulcano látképét meghatározó Gran Cratere vulkán megismerésére indulunk. Végigsétálunk Porto Levante településén, majd rátérünk a kráter tetejére vezető poros ösvényre. A Gran Cratere az egyik legkisebb kráter a Lipari-szigeteken, azonban ma is aktív. Ahogy haladunk egyre feljebb a vízmosások szaggatta hegyoldalban, úgy válik egyre látványosabbá a panoráma. Nemcsak Vulcano szigetét láthatjuk madártávlatból, hanem a közeli szigeteket is megpillanthatjuk. Felérve a kráterperemre, jól látszik a kráter belseje és több kénes kigőzölgés is. Felkapaszkodunk a 398 m magas csúcsra, majd körbejárjuk a krátert. Ezután a már ismert útvonalon visszatúrázunk Porto Levante kisvárosába. Táv: 8 km, szint: fel 400 m, le 400 m, a túra nehézsége: (**).
 • Porto Levante: a túra után a nap hátralévő részét Vulcano kellemes hangulatú városkájában érdemes eltölteni.
 • Szállás: kemping.

8. nap - Vulcano - Salina - Vulcano

 • Nyaralás: akár az egész napunkat nyaralással tölthetjük Vulcano szigetén. Strandolhatunk, napozhatunk és élvezhetjük a mediterrán nyarat.
 • Salina: egy fakultatív program keretében Vulcanóról áthajózhatunk Salina szigetére, hogy megismerjük a Lipari-szigetek legzöldebb tagját. Már messziről jól láthatjuk Salina kettős vulkáni kúpját, amik már régóta nem működnek. A kitűnő vulkanikus talajnak köszönhetően a napsütötte lankákon szőlő terem, amiből a mézédes Malvasia bort készítik. Rinella kikötőjében érünk partot, ahonnan helyi járatú busszal utazunk tovább a zöldellő Valdichiesa-völgybe.
 • Gyalogtúra a sziget csúcsára: a gyalogtúránk a 17. században épült Madonna del Terzito szentélytől indul. Ligetes erdőkön keresztül vezet az ösvényünk egészen a sziget - és egyben a Lipari-szigetek - legmagasabb pontjára. Körülbelül 2-2,5 órás túra során érjük el a 962 m magas Monte Fossa delle Felci csúcsot, ahol nagyszerű panoráma fogad. Megpihenünk, majd a kialudt vulkán másik oldalán, megdermedt lávafolyások között haladva ereszkedünk le Santa Marina di Salina kisvárosába. Táv: 10 km, szint: fel 650 m, le 960 m, a túra nehézsége: (***). A késő délutáni órákban hajózunk vissza Vulcano szigetére.
 • Szállás: kemping.

9. nap - Vulcano - Lipari - Vulcano

 • Nyaralás: ezt a napunkat is pihenéssel, nyaralással tölthetjük Vulcano szigetén.
 • Lipari: ha a strandolás helyett szívesebben megismerkednénk a Lipari-szigetek központi tagjával, a névadó Lipari szigettel, akkor részt vehetünk a mai fakultatív kiránduláson. Alig fél óra alatt hajózunk át a szomszédos szigetre, ahol először egy buszos körutazás során járjuk körbe Liparit, majd gyalogosan indulunk a kisváros megismerésére. Először felsétálunk a fellegvárba, ahol megnézzük a szép freskókkal díszített katedrálist, majd az óváros forgatagában ,,veszhetünk el", amely egy régi és egy új kikötővel, remek sétálóutcával, terekkel, bárokkal és éttermekkel rendelkezik. Megkeressük azokat a lakóházakat is, amelyek falait különös falfestmények díszítik. A délutáni órákban hajózunk vissza Vulcanóra.
 • Hajókirándulás Vulcano mentén: a nap hátralévő részében egy izgalmas, hajós programot ajánlunk. Gyors, motoros hajókkal járjuk körbe Vulcano partvonalát; a víz felől is láthatjuk a Gran Cratere színes kőzetrétegeit, majd felkeressük a Csikó-barlangot, ami csak a tenger felől közelíthető meg. A hajókirándulás során lesz alkalmunk úszni is a türkizkék tengerben.
 • Szállás: kemping.

10. nap - Vulcano - Panarea - Stromboli - Vulcano

 • Hajókirándulás: ezen a napon kerül sor az utazásunk legizgalmasabb fakultatív kirándulására. Vulcano kikötőjében egy bérelt hajóra szállunk, amivel a Lipari-szigetek két legszebb tagja, Panarea és Stromboli felé indulunk.
 • Panarea: a kicsiny szárazföld a szigetcsoport építészeti szempontból leglátványosabb tagja. A fehérre meszelt házak, a keskeny sikátorok annyira jellegzetesek, hogy az építészek egyenesen eoli stílusról beszélnek. A Lipari-szigetek másik elnevezése ugyanis: Eoli-szigetek. Panarea egy gyönyörű, virágokkal teli nyaralósziget, az olasz felső tízezer üdülőhelye, amelynek nagyon kicsi az állandó lakossága. Nyaranta megtelnek az ízléses nyaralók és nyüzsgő élet költözik a szigetre. Az autómentes városka keskeny utcáit szabadprogram keretében érdemes felfedezni.
 • Stromboli: Panareát magunk mögött hagyva Stromboli felé hajózunk tovább. Ezen a szigeten mindössze két kicsiny település található, amiket nem köt össze út. Egyik településen sem közlekednek hagyományos autók, csak kisméretű, főleg elektromos járművek. A sziget teljes területét kitevő tűzhányó működése az utóbbi hónapokban nem teszi lehetővé, hogy egy túra során a vulkán tetejéről nézzük meg a kitöréseket. Ennek ellenére kikötünk a szigeten és a lehetőségekhez mérten fedezzük fel Stromboli szépségeit. Több időnk jut így a városkára, amelynek épületei a hamisítatlan eoli stílusban épültek és a legtöbb remek fotótémát kínál. A fehérre meszelt házak között lesétálhatunk a tengerpartra, amit koromfekete vulkáni homok borít. Ha a túrára nem lesz lehetőségünk, körbehajózzuk a szigetet, ha pedig alábbhagy Stromboli vulkáni működése, akkor egy biztonságos útvonalon, egy helyi vezető irányításával kapaszkodunk fel a vulkánra. Táv: 6 km, szint: fel 930 m, le 930 m, a túra nehézsége: (***).
 • Utazás Vulcanóra: az esti órákban indulunk vissza Vulcano szigetére, ahová késő este érkezünk meg.
 • Szállás: kemping.

11. nap - Vulcano

 • Vulcano: az egész napunk strandolással, nyaralással telik Vulcano tengerpartján. Akik kíváncsiak a sziget eddig még nem látott részeire, bérelhetnek robogót vagy autót.
 • Szállás: kemping.

12. nap - Vulcano - Milazzo - Messinai-szoros - Sorrento

 • Utazás: reggel összepakoljuk a felszerelésünket, elhagyjuk Vulcano kellemes kempingjét és visszahajózunk Szicíliába. Milazzo kikötőjében ismét találkozunk a buszunkkal, amivel először Messinába utazunk. Áthajózunk az olasz szárazföldre, majd több órás utazás következik egészen a Sorrentói-félszigetig.
 • Sorrento: a kisváros a festői Sorrentoi-félsziget központja, az egyik legfelkapottabb nyaralóhely Olaszországban. Elfoglaljuk a szállásunkat egy kempingben, majd a nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.
 • Szállás: kemping.

13. nap - Sorrento - Capri - utazás Magyarország felé

 • Capri és a Kék-barlang: délelőtt egy fakultatív kirándulás során megismerhetjük Capri szigetét. A kempingünkből indul a hajó, amivel alig egy óra alatt érjük el a gyönyörű Capri partjait. Először körbehajózzunk a szigetet, majd megállunk a híres Kék-barlang közelében. Evezős csónakokba szállunk át, mivel csak így juthatunk a kizárólag a tenger felől meközelíthető barlang belsejébe. Eztán a Marina Piccola nevű kikötőben lépünk a szigetre, ahonnan gyalog indulunk Capri megismerésére. Hamar elhagyjuk a turistáktól hemzsegő belvárost, hogy a természetben lehessünk. Egy körülbelül 3 órás körtúrát teszünk a szigeten, miközben a meredek mészkőszirtekről többször is lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk. A kirándulás során megnézzük Tiberius császár villájának maradványait, az Arco Naturale természet alkotta, hatalmas sziklakapuját és a Faraglioni szirtek tengerből feltörő meredélyeit. A túra nehézsége: (*). A túra után Capri városába érkezünk, ahonnan némi szabadprogram után visszahajózunk a kempingünkbe.
 • Utazás: a délutáni órákban buszra szállunk és megkezdjük a hazautazásunkat. A nap hátralévő részét és az éjszakát a buszon, utazással töltjük.

14. nap - Budapest

 • Utazás: a délutáni órákban érkezünk Budapestre, a Syma csarnokhoz.

Fotók: Baráth Levente, Jimmy, Serfőző Zoltán, Várhelyi Levente

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Indulás: Budapestről, a Syma (BOK) csarnok elől délután 17:00 órakor. Cím: XIV. kerület, Dózsa György út 1.
 • Érkezés: Budapestre a Syma csarnokhoz a délutáni órákban.

A gyalogtúrák nehézsége

 • Az utazás gyalogtúrái át­la­go­san spor­tos erőnléttel végigjárhatóak, de lényeges a túrázási tapasztalat. Ha valaki rendszeresen túrázik vagy spor­tol­, nem érhetik meg­le­pe­té­sek a túrákon.
 • Az el­ső komolyabb ­tú­ra az Etnára ve­zet, ahol tör­me­lé­kes ta­laj­ra kell szá­mí­ta­nunk. Ez a leg­ne­he­zebb útvonal, de csak akkor, ha a kö­rül­mé­nyek le­he­tő­vé te­szik a 3000 mé­te­res ma­gas­sá­gig va­ló fel­ju­tást. Kön­­nyí­thetünk a túrán, ha az út egy ré­szét fel­vo­nó­val te­sszük meg.
 • A kö­vet­ke­ző tú­ra Vulcano szi­ge­tén a Gran Cratere meg­má­szá­sa, amely az Etna tú­rájá­hoz ké­pest sok­kal kön­­nyebb. Nagy me­leg­re szá­mí­thatunk, ezért sok vi­zet kell ma­gunk­kal vin­ni. A Salina szi­ge­tén ve­ze­tő tú­rán­kon, a nagy szint­emel­ke­dés mel­lett kön­­nyebb­sé­get je­lent, hogy vi­szony­lag sok ár­nyék­ra szá­mít­ha­tunk, de ter­mé­sze­te­sen a meg­fe­le­lő mennyiségű ivóvízről itt is gon­dos­kod­nunk kell. Fi­gye­lem­be kell azt is ven­nünk, hogy Salinán nincs vis­­sza­for­du­lá­si le­he­tő­ség, hi­szen más­ho­vá ér­ke­zünk, mint ahon­nan in­dul­unk.
 • Ha adottak a lehetőségek a Stromboli tú­rára, akkor ezen a vulkánon egy közepes nehézségű túrát fogunk tenni. Az ösvény várhatóan köves és poros lesz, valamint egy jóminőségű fejlámpára is szükségünk lesz.
 • A gyalogtúrák ki is hagyhatóak. Eb­ben az eset­ben min­dig a szál­lá­sun­kon vagy an­nak kör­nyé­kén ma­rad­ha­tunk.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg. 

Szükséges felszerelés

 • Sátrazás: sátor, hálózsák, derékalj, fejlámpa. Mindenképpen két ré­te­gű kupolasátrat (jurtasát­rat) hozz, mert az egyrétegű sátrak esőben gyorsan átáznak. Arra kérünk, hogy kis vagy közepes méretű kupolasátrat hozz magaddal, mert nagyméretű családi sátrak felállítására a kempingekben nincs mód. Ha szeretnél saját ételeket készíteni, hozz magaddal gázfőzőt, főzőedényt, egy zsebkést és esetleg egy fémbögrét. Egyes kempingekben szükség lehet hangya elleni szerre.
 • Öltözet: stra­pa­bí­ró tú­ra­öl­tö­zet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, ké­nyel­mes tú­ra­ba­kancs, edzőcipő, túraszandál, me­leg ru­ha, fürdőruha, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka). Olyan ba­kancs­ot hozz, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad! Ajánlott lábszárvédőt (kamásni) hozni a vulkánok poros talaja miatt.
 • Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a na­pi tú­rák­hoz, túrabot, ku­lacs, nap­szem­üveg, napolaj.

Szállás

 • Az utazás során összesen 11 éjszakát töltünk kem­pin­gek­ben, ame­lyek változatos felszereltségűek. A leg­ma­ga­sabb szín­vo­na­lú kem­ping a sor­ren­tói, ahol úszó­me­den­ce is ta­lál­ha­tó. Pompei kempingjében egy bár és egy étterem is ren­del­ke­zés­re áll. Calatabiano kem­ping­je elég egyszerű, de a mel­lék­he­lyi­sé­gek min­de­nütt tisz­ták. Vul­cano kem­ping­je nagyon hangulatos, de csak alapszolgáltatásokat nyújt.
 • Calatabiano és Vulcano kempingjében melegvíz csak külön vásárolható zsetonokért jár a zuhanyzókban, de a nagy melegben talán jobban is esik az ingyenes langyos víz.

Utazás

 • Az utazáshoz 44-48 fős, légkondicionált autóbuszt veszünk igénybe.
 • Az utazás során átlagosan 3-4 óránként tartunk 15-30 perces szüneteket benzinkutak pihenőhelyein. Nagyobb és színvonalasabb pihenőkben szoktunk megállni, de nem mindenhol adottak erre a lehetőségek. A megállókat a sofőrök vezetési idejét meghatározó szabályok is befolyásolhatják.

Étkezés és ivóvíz

 • Az utazás szer­ve­zet­ten ön­el­lá­tó, ami azt je­len­ti, hogy irodánk nem biztosít étkezést, de min­dig szá­nunk időt vá­sár­lás­ra a he­lyi élel­mi­szer­bol­tok­ban. Az alap­ve­tő élel­mi­sze­rek vá­sár­lá­sá­ra min­dig lesz le­he­tő­ségünk. Az olaszországi ár­szint közel azonos az itt­hon meg­szo­kottal, ezért 5-6 napra elegendő élelmiszernél többet nem érdemes itthonról vinnünk.
 • Számos alkalommal éttermekben is étkezhetünk; egy vacsora egy átlagos pizzériában: 8-14 EUR.
 • Az olasz szá­raz­föld­ön és Szi­cí­li­á­ban iha­tó a ve­ze­té­kes ­víz, a Lipar­i-szigeteken azon­ban nem. Itt pa­lac­ko­zott ivó­víz vá­sár­lá­sát ja­va­sol­juk. Más­fél li­ter ivóvíz ára: kb. 1 EUR.

Időjárás

 • A július az egyik leg­me­le­gebb hó­na­p Dél-Olasz­or­szág­ban. A nap­pa­li csúcs­hő­mér­sék­let gyak­ran el­éri a 32-35 °C-ot, de en­nél me­le­gebb is elő­for­dul­hat. Éj­sza­ka 22-24 °C vár­ha­tó. Tar­tós eső­zé­sek nem va­ló­szí­nű­ek, de rövid zá­po­rok elő­for­dul­hat­nak.
 • Ma­ga­sabb ten­ger­szint fe­let­ti ma­gas­sá­g­ban hű­vös, szeles időre kell számítanunk. Mi­vel az Etnán 2500 m fe­let­ti ma­gas­ság­ban is tú­rá­zunk, ezért itt akár 10 °C-ra is lecsökkenhet a levegő hő­mér­sék­lete. A Strom­bolin éj­sza­ka erősen le­hűl a le­ve­gő és a szél is fel­tá­mad­hat. A fel­sze­re­lé­sünk ös­­sze­ál­lí­tá­sá­nál ezt min­den­kép­pen ve­gyük fi­gye­lem­be! Ezek­re a tú­rák­ra me­leg ru­ha és szél­dzse­ki min­den­kép­pen szük­sé­ges. Az Etnán, Sal­inán és Strom­bolin az esők va­ló­szí­nű­sé­ge is na­gyobb a ten­ger­part­hoz ké­pest.
 • Az alábbi oldalakon ellenőrizheted Nápoly, Taormina, az Etna és Vulcano aktuális időjárását.

Kommunikáció

 • A hi­va­ta­los nyelv az olasz, idegen nyelveket kevesen beszélnek.
 • Az internet egyes kempingekben wifin keresztül érhető el.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes sze­mé­lyi iga­zol­vánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Olaszországba.

Egészségügy

 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • Az irodánk túravezetői elsősegélynyújtásban tudnak segíteni, gyógyszert nem áll módjukban biztosítani a résztvevőknek.

Elektromos áram

 • Több kempingben a magyar szabványtól eltérő csatlakozó áll rendelkezésünkre. Célszerű magunkkal vinni megfelelő átalakítót, de a kempingekben is vásárolhatunk.
 • A fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a kempingek közös vizesblokkjaiban tudjuk feltölteni.

Va­lu­ta

 • Olaszországban az euró (EUR vagy EUR) a hi­va­ta­los fi­ze­tő­esz­köz, ezért leg­cél­sze­rűbb ezt a pénz­ne­met vin­nünk.
 • Sok helyen találunk bankautomatát és szinte mindenhol fizethetünk kártyával is.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 250-300 EUR + a belépők és fakultatív programok költsége.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Pozzuoli-Nápoly-Pozzuoli vonatjegy: 5 EUR
 • Ve­zúv: 3,5 EUR + 10 EUR
 • Nápoly, felvonó: 1,5 EUR
 • Nápoly, Sant' Elmo erőd: 5 EUR
 • Her­cu­la­neum: 11 EUR
 • Pozzuoli, amfiteátrum: 4 EUR
 • Taormi­na, Gö­rög Szín­ház: 10 EUR
 • Etna, felvonó: egy út 16,5 EUR, oda-vissza 24 EUR
 • Etna, hegyivezetés a Filozófus házától a csúcskráterekig: kb. 15 EUR
 • Lipari fa­kul­ta­tív prog­ram: 17 EUR
 • Salina fa­kul­ta­tív prog­ram: 25 EUR
 • Vul­cano, hajókirándulás: 8 EUR
 • Vulcano, iszapfürdő: 3 EUR
 • Panarea és Strom­boli fakultatív program: 50-65 EUR között
 • Cap­ri, hajózás: 37,5 EUR
 • Capri, Kék-barlang: 30 EUR
 • Capri, Villa Jovis: 6 EUR
 • A nem­zet­kö­zi di­ák- és pedagógus­-iga­zol­vá­nyt egyes helyeken elfogadják.
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás az autóbuszra

 • Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb sporttáskába, amely kellőképpen strapabíró és az űrtartalma nem nagyobb 100 liternél. Ez a csomag az autóbusz csomagtartójába kerül és utazás közben nem tudsz hozzáférni. A csomagunk mellett, külön helyezhetjük el a sátrat, a hálózsákot és a derékaljat.
 • A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit magunkkal vihetünk a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér. Ebben a csomagban legyen a személyi igazolványod (vagy az útleveled), az utazásra szánt ivóvíz, szendvicsek, olvasnivaló, fényképezőgép, stb.
 • Az autóbusz csomagtartójában nem tudunk elhelyezni nagyméretű családi sátrat, kempingszéket, kempingasztalt, kartondobozba, műanyag ládába vagy nejlonzsákba csomagolt felszerelést.

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, továbbá a túrákat és kirándulásokat az aktuális vulkáni működés is befolyásolhatja, ezért az iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy kedvezőtlen körülmények esetén meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén - a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Eb­ben az eset­ben min­den­kép­pen igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni. Ez le­het egy má­sik, kön­­nyebb tú­ra vagy vá­ros­né­zés.
 • Amennyiben a szervezés során a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év. 
x Dél-olasz vulkántúra

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • Az utazást komppal az olasz szárazföld, Szicília és Vulcano szigete között.
 • 11 éjszaka szállást hangulatos kempingekben.
 • Irodánk túra- és idegenvezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • Az étkezést.
 • A belépőket és fakultatív programokat.
 • A biztosításokat.

Dél-olasz vulkántúra utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Lefoglalom
5
5Az ár tartalmazza:

\n
  \n
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • \n
 • Az utazást komppal az olasz szárazföld, Szicília és Vulcano szigete között.
 • \n
 • 11 éjszaka szállást hangulatos kempingekben.
 • \n
 • Irodánk túra- és idegenvezetését.
 • \n
 • Irodánk szervezését.
 • \n
\n\n

Az ár nem tartalmazza:

\n
  \n
 • Az étkezést.
 • \n
 • A belépőket és fakultatív programokat.
 • \n
 • A biztosításokat.
 • \n

leírásánál jelzett szolgáltatások
leírásánál jelzett szolgáltatások

* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Utazás azonosítója: 135446

Infóvonal

+3670 123 456

Nyitva tartás

H-P:9:00-17:00
SZo-VZÁRVA

A Teszt Travel munkatársai több mint 30 év utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók álmait!

Teszt iroda, teszt utca
NYITVA
Nyitvatartás
Hétfő:9:00 - 17:00
Kedd:9:00 - 17:00
Szerda:9:00 - 17:00
Csütörtök:9:00 - 17:00
Péntek:9:00 - 17:00
Szombat:-
Vasárnap: -

1021 Budapest, Teszt utca 26.
Irodaház

+36 70 123 456

+36 30 123 456

Teszt iroda 2, teszt utca
NYITVA
Nyitvatartás
Hétfő:9:00 - 17:00
Kedd:9:00 - 17:00
Szerda:9:00 - 17:00
Csütörtök:9:00 - 17:00
Péntek:9:00 - 17:00
Szombat:-
Vasárnap: -

1021 Budapest, Teszt utca 26.
Irodaház

+36 70 123 456

+36 30 123 456

Teszt iroda 3, teszt utca
NYITVA
Nyitvatartás
Hétfő:9:00 - 17:00
Kedd:9:00 - 17:00
Szerda:9:00 - 17:00
Csütörtök:9:00 - 17:00
Péntek:9:00 - 17:00
Szombat:-
Vasárnap: -

1021 Budapest, Teszt utca 26.
Irodaház

+36 70 123 456

+36 30 123 456

Teszt iroda 4, teszt utca
NYITVA
Nyitvatartás
Hétfő:9:00 - 17:00
Kedd:9:00 - 17:00
Szerda:9:00 - 17:00
Csütörtök:9:00 - 17:00
Péntek:9:00 - 17:00
Szombat:-
Vasárnap: -

1021 Budapest, Teszt utca 26.
Irodaház

+36 70 123 456

+36 30 123 456

Teszt iroda 5, teszt utca
NYITVA
Nyitvatartás
Hétfő:9:00 - 17:00
Kedd:9:00 - 17:00
Szerda:9:00 - 17:00
Csütörtök:9:00 - 17:00
Péntek:9:00 - 17:00
Szombat:-
Vasárnap: -

1021 Budapest, Teszt utca 26.
Irodaház

+36 70 123 456

+36 30 123 456

Teszt iroda 6, teszt utca
NYITVA
Nyitvatartás
Hétfő:9:00 - 17:00
Kedd:9:00 - 17:00
Szerda:9:00 - 17:00
Csütörtök:9:00 - 17:00
Péntek:9:00 - 17:00
Szombat:-
Vasárnap: -

1021 Budapest, Teszt utca 26.
Irodaház

+36 70 123 456

+36 30 123 456

Teszt iroda 7, teszt utca
NYITVA
Nyitvatartás
Hétfő:9:00 - 17:00
Kedd:9:00 - 17:00
Szerda:9:00 - 17:00
Csütörtök:9:00 - 17:00
Péntek:9:00 - 17:00
Szombat:-
Vasárnap: -

1021 Budapest, Teszt utca 26.
Irodaház

+36 70 123 456

+36 30 123 456

Teszt iroda 8, teszt utca
NYITVA
Nyitvatartás
Hétfő:9:00 - 17:00
Kedd:9:00 - 17:00
Szerda:9:00 - 17:00
Csütörtök:9:00 - 17:00
Péntek:9:00 - 17:00
Szombat:-
Vasárnap: -

1021 Budapest, Teszt utca 26.
Irodaház

+36 70 123 456

+36 30 123 456

Fő partnereink:
Válogatott utazások

A www.afrikaiutazas.hu weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre sem Utazást közvetítő szerződés, sem Utazási szerződés. Az Utazást közvetítő szerződés vagy az Utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási részvételi díj előlegének, vagy indulás előtt 35 napon belül a teljes összegnek a megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Flair Travel Kft. illetve az utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján. A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Flair Travel Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében. Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Powered by Mediaorigo MediaOrigo | Tourism CRM: Travelium Software Travelium Software
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Küldés e-mailben
Dél-olasz vulkántúra

Dél-olasz vulkántúra

Olaszország, Dél-Olaszország, Pompei

Útazonosító: 135446

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Kötetlen ajánlatkérés
Dél-olasz vulkántúra

Dél-olasz vulkántúra

Olaszország, Dél-Olaszország, Pompei

Útazonosító: 135446

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!